Ajankohtaista

Erkki Kivalo -palkinto professori Perttu Lindsbergille

8.11.2021

Neurologipäivillä 4.11.2021 jaettiin järjestyksessä seitsemäs Erkki Kivalo -palkinto, joka myönnetään ansioituneelle ja yhä aktiivisesti toimivalle neurologille. 

Palkinto myönnettiinn Helsingin yliopiston neurologian professori Perttu Lindsbergille hänen ansioistaan kliinisen neurologian sekä neurologisen opetuksen kehittäjänä, aktiivisena neurologian tutkijana sekä neurologian popularisoijana ja yhteiskunnallisena keskustelijana. 

Monipuolisen uran taustalta löytyy inhimillinen ominaisuus, uteliaisuus. 

”Olen aina ollut utelias ja valmis oppimaan uutta. Uran edetessä on tullut eteen monia kiinnostavia asioita. Ja kun niihin on vähän perehtynyt, aihe on vienyt mennessään. On hienoa, että olen voinut tutustua neurologiaan niin monesta eri näkökulmasta ja samalla edistää sen kehitystä Suomessa.” 

Lindsbergin tähänastisen uran kenties suurin saavutus on syntynyt tutkimustyön ja kliinisen potilastyön yhdistämisestä. Hän oli keskeisessä roolissa, kun HYKSissä alettiin 1990-luvulla kokeilla liuotushoitoa aivoinfarktipotilaisiin. 

”Se oli tärkeää kehitystyötä ja armotonta kilpajuoksua kelloa vastaan. Onnistuimme rakentamaan maailman tehokkaimman päivystysketjun, jossa potilas kyettiin kuvauksineen hoitamaan keskimäärin 20 minuutissa siitä, kun hän tuli ovesta sisään. Avainasemassa oli potilastyön ja tutkimuksen yhdistäminen, sillä saimme liuotuslääkkeestä käyttökokemuksen osana kliinistä tutkimusta.” 

Lindsberg korostaakin tutkimustyön merkitystä lääketieteessä ja neurologian alalla. 

”Kliiniset tutkimukset takaavat sen, että diagnostiikka ja hoidot kehittyvät. Meillä on Suomessa hyvät potilasaineistot ja tutkimuksiin innokkaasti osallistuvat potilaat. Tällaisia voimavaroja ei saa jättää käyttämättä. Toivonkin, että valtiovalta ymmärtää, ettei kliinisen tutkimuksen rahoittamisessa saa ottaa taka-askeleita”, Lindsberg painottaa. 

Toinen Perttu Lindsbergin sydäntä lähellä oleva teema on neurologien koulutus. Sen kehityksessä hän näkee paljon hyvää – mutta muistuttaa vanhasta totuudesta. 

”Digiaika on tuonut ulottuville monia näppäriä vaihtoehtoja, kuten etävastaanotot. Ne tehostavat kommunikointia ja vievät meitä eteenpäin. Mutta lääkärin ja potilaan autenttista kohtaamista ei saa unohtaa. Neurologin työ on eräänlainen käsityöläisammatti. Meidän pitää nähdä ja tutkia potilas omin silmin.” 

Palkittu: neurologian professori Perttu Lindsberg 

Roolit: professori Helsingin yliopistossa, ylilääkäri HYKSissä, tutkimusryhmän johtaja Biomedicumissa 

Julkaisut: 115 alkuperäisjulkaisua ja 33 katsausta kansainvälisissä vertaisarvoiduissa sarjoissa, yli 150 erilaista kirjoitusta Duodecim-lehdessä, lukuisten opinnäytetöiden ohjaaminen.